Higiene bucodental

Els problemes i malalties odonto-estomatològiques més freqüents deguts a una incorrecta o insuficient higiene bucodental són:

  • Problemes i malalties dentals:
  • Desenvolupament excessiu de placa bacteriana i formació de carrall.
  • Halitosis.
  • Càries.
  • Problemes i malalties periodontals:
  • Gingivitis.
  • Periodontitis.

La millor manera de prevenir-les és una bona higiene bucodental i revisions periòdiques a l'odontòleg o al estomatòlec. Es recomana que siguin dues vegades per any. També és rellevant el control de la ingesta de determinats aliments, especialment aquells que tenen un alt potencial cariogénic: sucres, com la sacarosa o la glucosa.

Una bona higiene bucodental hauria d'establir-se mitjançant l'adopció de quatre hàbits:

  • El raspallat.
  • La neteja amb fil dental.
  • Esbandida i pasta dental.
  • Visita periòdica al dentista.

 

EL RASPALLAT

 

Una bona higiene bucodental comença per un correcte raspallat, que convé realitzar just després de cada menjar, ingesta de begudes, especialment les ensucrades i carbonatades, de llaminadures o aperitius, o de qualsevol aliment. El raspallat més important, i el que no ha de faltar, és el de després del sopar o de l'última ingesta abans de dormir. Hi ha aliments durs com la pastanaga crua que en ser mossegats arrosseguen la placa bacteriana. Altres aliments com el formatge semblen tenir propietats remineralizants de l'esmalt.

 

Les genives sanes no sagnen amb el raspallat. Si s'observa un sagnat evident amb un raspallat normal, el probable és que s'estigui davant un cas de gingivitis. La solució és senzilla: acudir a un odontòleg o estomatòlec perquè es realitzi una bona neteja de l'espai genivó-dentari, amb ultrasons. És recomanable que aquesta neteja professional s'efectuï almenys dues vegades a l'any. La higiene bucal ha estat essencial en l'ésser humà per a la salut i el benestar.

 

 

TÈCNICA ADEQUADA PER Al RASPALLAT DENTAL

 

  1. Col·loqui les truges sobre la geniva amb un angle de 45 graus.
  2. Les truges han d'estar en contacte amb la superfície dental i la geniva.
  3. Raspalli suaument la superfície dental externa de dues o tres dents amb un moviment d'escombratge d'endavant cap enrere. Mogui el raspall al proper grup de dues o tres dents i repeteixi l'operació.
  4. Mantingui un angle de 45 graus amb les truges en contacte amb la superfície dental i la geniva. Raspalli suaument usant un moviment d'escombratge i al mateix temps realitzi un moviment d'endavant feia enrere sobre tota la superfície interna.
  5. Inclini el raspall verticalment darrere de les dents frontals. Faci diversos moviments de dalt cap avall usant la part davantera del raspall.
  6. Posi el raspall sobre la superfície masticadora i faci un moviment suau d'endavant cap enrere.

No oblidi raspallar també la seva llengua d'endavant cap enrere per eliminar els bacteris causants del mal alè.

El canvi de raspall dental ha de fer-se cada dos o tres mesos, depenent de l'estat del raspall.

 

UTILITZACIÓ FILO DENTAL COM A COMPLEMENT DE LA HIGIENE

 

Es recomana també netejar els espais interdentaris amb seda, almenys una vegada al dia, usant una part diferent de la seda per a cada espai. És rara la impossibilitat d'introduir la seda entre les peces dentals. Si això ocorregués, ha de consultar-se amb l'odontòleg o estomatòlec.

 

UTILITZACIÓ D'ESBANDIDES i/o PASTES DENTALS

 

El dentifric o pasta de dents s'usa per a la neteja dental, gairebé sempre amb un raspall de dents. En la seva composició solen tenir fluor i altres substàncies minerals. Hi ha diferents tipus de pastes dentifrícies. En funció de la seva composició s'utilitzaran per a diferents patologies. Unes s'utilitzen per combatre la càries, les infeccions, la gingivitis o genives inflamades i sensibilitats, existint unes altres que majoritàriament s'utilitzaran per ajudar a blanquejar les dents.

Després de passar el raspall i la seda, pot ser convenient una esbandida amb un col·lutori, especialment en cas de gingivitis. Els col·lutoris amb clorhexidina semblen posseir una important activitat antibacteriana, a pesar que s'han d'usar amb moderació perquè pot produir tinció sobre l'esmalt.

El col·lutori està especialment indicat per a l'eliminació de la placa bacteriana i un manteniment periòdic.

Existeixen una gran varietat de col·lutoris al mercat amb diferents propietats per a cada tipus de necessitat.