Periodòncia de Clínica Dental Dr. Ruiz

Val més prevenir que guarir!

 

 • Una mala higiene bucal, una tècnica incorrecta en el raspallat i hàbits com fumar, poden ocasionar problemes bucodentals com la gingivitis i/o periodontitis.

 • La gingivitis és una malaltia bucal generalment bacteriana, però en molts casos induïda per la placa dental. Es manifesta amb inflamació i sagnat de les genives.

 • La periodontitis, denominada comunament piorrea, és una malaltia que inicialment pot cursar amb gingivitis, per després prosseguir amb una pèrdua d'inserció col·làgena, recessió gingival, i fins i tot la pèrdua d'os, en el cas de no ser tractada, deixant sense suport ossi a la dent. La pèrdua d'aquest suport implica la pèrdua irreparable de la dent.

   

 • Llueix unes genives sanes per evitar mobilitat i pèrdua de peces dentals.

Quan has d'acudir al dentista?
Si detectes sagnat i/o dolor en les genives, malament alè o mobilitat d'alguna peça dental.

En què consisteix la visita?

 • Es realitza un exhaustiu examen bucal amb l'objectiu de detectar la presència d'una possible gingivitis o periodontitis incipient o avançada.
 • Valorem els canvis de coloració, grandària o consistència de la geniva, com a referència important de l'alteració gingival.
 • Efectuem un diagnòstic clínic mitjançant el sondatge periodontal o periodontograma, que seria la primera opció per avaluar els teixits periodontales (os alveolar, ciment radicular i solc biològic). Les dades que obtenim en el sondatge ens serviran de referència en els manteniments periodontales que efectua el professional per controlar el progrés de la malaltia al llarg de 4 o 6 mesos, depenent de l'estadi de la malaltia.
 • Davant l'indici d'una periodontitis realitzem les radiografies necessàries per valorar la pèrdua òssia (seriada periodontal)

 

PREVENCIÓ

 • El diagnòstic precoç de la periodontitis contribueix al millor pronòstic i a frenar l'evolució del procés de la malaltia.
 • Visites periòdiques al dentista, i en funció dels casos, higienes programades cada 6 mesos
 • En casos de periodontitis s'efectuen higienes i manteniments periodontales
 • S'actua eliminant els residus de placa de carrall i càlcul, eliminant borses periodontales si existissin.
 • A més es donen una sèrie de consells relacionats amb la salut oral i conservadora. (Hàbits saludables, alimentació, neteja i raspallat, com detectar possibles problemes futurs en la dentadura, etc).

 

 

TRACTAMENT DE PERIODÒNCIA

La periodòncia consisteix en l'eliminació dels bacteris del biofilm mitjançant diferents tècniques, en funció de l'estadi de la patologia

 

Tractament Mecànic de periodòncia::Raspat coronal o eliminació de placa i càlculs supragingivales (tartrectomia o higiene bucodental), raspat i allisat radicular pel desbridament de les borses periodontales i la teràpia de manteniment per al control a llarg termini de les malalties periodontales.

 

Tractament Antibiòtic de periodòncia:: Auxiliats pel cultiu bacterià i l'antibiograma. Ha de tenir-se en compte que l'antibiòtic d'elecció ha de tenir un ampli espectre d'activitat que asseguri la cobertura de patògens aeròbics i anaeròbics. La amoxicil·lina + àcid clavulánico a dosis altes pot considerar-se una bona elecció de tractament antiinfecciosos. No substitueix al tractament mecànic, sinó que serveix de adjuvant.

 

Tractament Quirúrgic de periodòncia::En casos greus en els quals la profunditat de les borses limiten la visibilitat i accés està indicada la teràpia quirúrgica. El desbridament amb colgau per a les borses profundes és el tractament bàsic. Si és necessari, es fa osteoplàstia i ostectomia perquè l'anatomia de l'os sigui compatible amb la salut periodontal. La cirurgia periodontal regenerativa és una modalitat contemporània per al maneig quirúrgic dels defectes periodontales. En alguns casos és necessari utilitzar plasma ric en plaquetes i factors de creixement per ajudar a la regeneració del lligament periodontal.